שי שוורץ דרך הסיפור
Shai Schwartz The Story Way

מטפל קבוצתי ופרטני​

 

 

Group and  individual therapy

 

 

 

 

 

(Focusing)

היא שיטת טיפול שאפשר להגדירה כשיטת גוף-נפש, אבל לא במובן הרגיל. היא מחברת בין פסיכותרפיה "קונבנציונלית" לבין הקשבה לגוף. אחד ממייסדי השיטה הוא הפסיכולוג הנודע קארל רוג'רס, מאבות הפסיכולוגיה ההומניסטית, זרם שהתפתח באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה והיווה מענה לגישה הביהביוריסטית הנוקשה שקדמה לו. רוג'רס מחבר את ההתמקדות למסורת הפסיכותרפיה הוותיקה יחסית שהחלה בימיו של פרויד, אבל בדומה לשיטות אחרות מהעידן החדש, שיטת ההתמקדות אינה מסתפקת במילים ופונה גם אל הגוף. 

השיטה התפתחה בעקבות מפגש בין יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף ופסיכולוג, לקארל רוג'רס.

 

יוג'ין ג'נדלין. שם דגש על היכולת של המטופל לשים לב לתחושות הגופניות שעולות בו במהלך הטיפול .

הקשבה - המטפל בראש ובראשונה נמצא על מנת להקשיב לו. המטפל אינו בעמדה של יודע, מייעץ, מסביר או מנתח. עיקר תפקידו הוא להקשיב. רוג'רס הדגיש שלושה אלמנטים מרכזיים בטיפול:הדהוד -  החזרה על דברי המטופל, כדי לראות האם הוא הבין את עולמו של המטופל. שינוי - אדם אינו יכול להשתנות כל עוד יש בו מאבק פנימי נגד מי שהוא. שינוי אמיתי קורה רק כאשר יש קבלה מוחלטת של האדם את עצמו ואת בעיותיו". או במילותיו של רוג'רס: "הפרדוקס המוזר הוא, שכאשר אני מקבל את עצמי כפי שאני, רק אז אני יכול להשתנות". קארל רוג'רס לימד פסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו. יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף שחקר את ממד החוויה בחיינו, הצטרף למחקר רחב היקף שרוג'רס התחיל, שהשאלה המרכזית שנשאלה בו היתה: מה הופך טיפול פסיכולוגי לטיפול מיטיב? מדוע יש אנשים שטיפול פסיכולוגי מיטיב איתם, ורבים אחרים שלא? תוצאות המחקר הן הגילוי של ג'נדלין כי הגורם להצלחתו של כל טיפול נפשי טמון רק ביכולת של המטופל לשים לב לתחושות הגופניות שעולות בו במהלך הטיפול. זו יכולה להיות תחושה גופנית (כיווץ בבטן) או תחושה רגשית (של עצב, תסכול וכדומה). 

 

לתחושות שג'נדלין זיהה הוא קרה בשם Felt sense. המפגש עם ה-Felt senseהוא הייחודי לגישת ההתמקדות. ג'נדלין גילה כי כאשר אנו מפנים את תשומת הלב לגופנו ושמים לב לתחושה שיש בו, הגוף מעלה על פני השטח אינפורמציה עצומה ברוחבה, בעומקה ובהיקפה לגבי העניין שבו התמקדנו. תשומת הלב לתחושה הגופנית היא השלב הראשון המתבקש לפני שדרמה עמוקה מתחילה: אחרי שהמטופל מתאר את התחושה הגופנית/רגשית שלו, מגיעים הבנות, זיכרונות, תובנות, דימויים ותחושות חדשות לגבי הבעיה. 

 

"ההתמקדות מזמינה את האדם לפגוש את הידע שיש בגופו מתוך מצב של נוכחות וסקרנות, ומתוך מצב של קבלה מלאה של כל מה שמגיע, על מנת לאפשר את הצעד הבא שקורה בתהליך ההתמקדות - לאחר שהתקיים מפגש כל כך עמוק עם הבעיה, הבעיה נרגעת, משתנה או נפסק". 

 

המטפל והמטופל - או בשפת השיטה, יושבים זה מול זה ומשוחחים כשהמתמקד יהיה בדרך כלל בעיניים עצומות. המטופל בוחר נושא ואז "מתמקד בו", כלומר, שם לב לגוף ומתאר את כל מה שמגיע מתוכו. 

 

התמקדות